קרמבולה מתוקה
Averrhoa Carambola
מקור העץ: דרום מזרח אסיה
עץ קטן ועדין למראה. בארץ מגיע בדרך כלל ל 4-5 מטר.
מאוד רגיש לרוחות, ומומלץ לשתול אותו במקום מוגן מהרוח. יכול לשרוד תקופות קרה קצרות (מאוד).
בשמש הישראלית, מעדיף הצללה חלקית, בדרך כלל הצללה של 30%. אצלנו גודל באזור שמוצל על ידי צד הבית בחלק מהיום ודיי מרוצה מכך.
פורח בעונת הסתיו/חורף. פרחיה של הקרמבולה נראים כמו פעמונים ורודים ועדינים עם ליבה בגוונים בהירים יותר.
(הצילום מהקרמבולה שלנו)
בארץ הפרי מבשיל בשני גלים, בסתיו ובחורף. למרות שיש מקורות שאומרות שבאץ יש בדרך כלל רק גל פרי אחד.
אומרים שהעץ רגיש לגיר, אבל אצלי הוא משגשג בקרקע גירית מאוד, עם תוספת ברזל מפעם לפעם.
בארץ מוכר כפרי דקורטיבי וחסר טעם, כאשר במציאות קיימים לא מעט זנים מתוקים.
הפרי הוא חוויה יוצאת דופן. נאכל במלואו (אני והחיבה שלי לפירות לעצלנים…). רוב רובו מיץ. קצת כמו אבטיח מהבחינה הזאת, רק בטעם אחר לחלוטין. כאשר פורסים את הפרי מתקבלות פרוסות דקורטיביות בצורת כוכב שיכולות לשמש לקישוט עוגות או סלט פירות. יכול להיות גם תוספת נחמדה לסלט עלים ירוקים או סתם כמשהו מרענן לצד הארוחה. מהפרי מכינים ליקרים, גלידה, מיצים, ריבות, קינוחים וכמובן, שסתם אולכים אותו טרי.
(האחרון, סלט פירות אצלנו בבית)
מה כדאי לדעת על גידול עץ קרמבולה
- לא אוהב קרקע גירית, כלומר, לזכור להוסיף ברזל
- סובל מרוח
- נכנס להלם בעקבות שתילה. אצלנו אחרי המעבר לקרקע נשאר ללא עלים. היינו בטוחים שאיבדנו את העץ, אבל תוך מספר שבועות הוא חזר לעצמו, התכסה בעלים חדשים ומאז מלבלב (נוטה לעשות את זה גם בתחילת אביב).
- כ 10 אחוז עלים צהובים על העץ זה מצב תקין, ובחורף יתכן אחוז גבוה יותר (מציינת את זה במיוחד כי חשבתי שהעץ שלי חולה והתייעצתי לגבי כך מול המשתלה.)
- נותן המון המון פרי.
לפי משתלת ויניק – יש לדשן את הקרמבולה רק במהלך העונה החמה בה העץ פעיל. דישון בעונת החורף יגרום נזק לעץ.
לא בטוחה איך זה מסתדר עם כך שהעץ פורח וחונט בפרי דווקא בחורף, אבל מתכוונת לברר עם משתלת וולך, ממנה קנינו את העץ.
ואחרי קצת בירורים – קרמבולה רגישה לריקבונות שורש בחורף ולמרות הפריחה העץ העץ נשאר עם פחות ופחות עלים ולא מוסיף צימוח חדש בכלל, כלומר בחורף העץ ממש לא צריך את הדשן [תודה ל FightFireWithFire מפורום גינון על ההסבר].
מוסיפה בהערת אגב, אנחנו שמים שק קומפוסט בתחילת הגשמים והעץ בנתיים מאוד מרוצה.
איך אוכלים קרמבולה
כדאי להוריד את הפינות הירקרקות שבצלעות הקרמבולה. העץ מבשיל מבפנים החוצה ולכן אם נשארות פינות ירוקות הן בוסר ויש להן טעם מריר מעט.
לא ככה:
אלא ככה:
תודה לאייל לרי על התמונות!
הצהבת עלים בקרמבולה
(בעץ שלנו)
מבנה ענף
***
והנה העץ שלנו. נותן כרגע גל פריחה אבל עדיין לא ראינו חניטת פרי. מחזיקה אצבעות וממשיכה לצלם.
אשמח לדעת כמה עולה לרכוש עץ קרמבולה
אין לי מושג , אני לא מוכרת אותם 🙂
אבל ממליצה לבדוק במשתלת אוהד. גם יש להם זנים איכותיים וגם המחירים שלהם מאוד מאוד נוחים.
אנחנו נוסעים עד אליהם למרות המרחק.
במשתלת אוהד רכשתי עץ קרמבולה במיכל 25 ליטר ב120 שח. העץ תחילה נכנס לשוק בכך שבימים הראשונים לאחר שתילתו כל העלים שלו נשרו. ואולם בחלוף שבועיים הוא החל ללבלב.
תתחדש 🙂
ההלם שאתה מתאר מאוד אופייני לקרמבולה. גם שלנו בתחילת דרכה עשתה לנו התקף לב כאשר השירה את הכל. שמחה לשמוע שהיא התאוששה. עץ נפלא ומחיר מעולה.
ברשותי עץ קרמבולה בוגר 5 מטר מטר גובה
מניב פרי מדהים.
מעונין לדעת מתי גוזמים ואיך ?
העץ גבוה מאוד וקשה להגיע לפרי.
אני בכנות לא יודעת. העץ שלנו, אחרי 9 שנים באדמה, עדיין רק 3.5 מטר וטרם גזמנו אותו. ממליצה לדבר עם משתלת אוהד:
https://www.mashtela.co.il/
או להתיעץ בקבוצת העמותה לפירות אקזוטיים בפייסבוק:
https://www.facebook.com/groups/1542448719316364/
שאלה: יש לי המון פריחה, אך אין פירות, וגם מה שהתחיל כפרי, נשר… מה אפשר לעשות?
בן כמה העץ? האם נתן פירות בעבר?
יש לי את אותה בעיה העץ מוציא הרבה פריחה אך ללא פרי, לציין שהעץ נראה מצוין מתפתח יפה, הוציא פירות בשנתו הראשונה אצלי ומזה 3 שנים לא נותן פירות
יופי של כתבה ! גם העץ שאני קניתי ושתלתי בסתיו השיר את כל העלים והפירות שהיו עליו. לצערי כבר עברו חודשיים ועדיין עירום בלי אף עלה. מקווה לטוב…
מקווה שיתאושש, שלי עדיין לא נכנס לשלכת, מה שאתה מתאר נשמע כמו הלם שתילה ולא התנהגות עונתית.
מקווה שיחזיק מעמד לאביב, כבר לא נשאר הרבה.
מתי כדאי לשתול (באיזו עונה)?
עכשיו, כלומר באביב, סביבות אפריל.
תודה!
אל תתייאשו אם העץ נראה מת. שלי השיר עלים מיד אחרי השתילה ונראה מת 3 חודשים. היום החל ללבלב מחדש . באביב.
אפשר בעדינות לעשות לו שריטה בגזע ולראות אם הוא ירוק מתחת לקליפת הגזע. אם כן, סימן שהוא חי .
יש לי עץ 15 שנים מניב פרי פעמיים בשנה וכל השכנים נהנים.
ספטמבר עכשיו והוא מוצף בפרי שטעמו שונה לגמרי מפרי של החורף.
הפרי מתוק מבשיל בחום שמש.צבעו צהוב עמוק והעץ שופע
עץ מפנק!
השנה העץ שלי נכנס לפריחה רק עכשיו ונראה לי שכבר לא נזכה להנות השנה מהפירות. ממש מחכה שיתחיל להניב גם באביב, נראה לי ששלי עדיין צעיר בשביל זה 🙂
היי, שאלה קצת מוזרה… אבל איך אוכלים את הפרי הזה ? קניתי ואין לי מושג… צריך לקלף אותו? לאכול רק את הבפנים?
תודה לעונים.
לא מקלפים. אוכלים כך. יפה מאוד לחתוך אותו לרוחב לפרוסות, מתקבלים כוכבים שנהדרים לקישוט מזון
אם תסתכלי למעלה בפוסט, יש שם תמונות של איך חותכים אותו נכון, כי לא מקלפים אותו אבל כן מומלץ להוריד את הפינות 🙂
בתאבון!
תודה רבה על התשובה המהירה 🙂
האם ניתן להנביט את העץ מזרע קרבמולה? אם כן איך עושים זאת?